Kari Paananen

3.4.2020

Oletko valmis turva-auton poistumiseen radalta?

Elämme erittäin poikkeuksellisia aikoja ja tilanteen lopulliset vaikutukset ovat vielä hämärän peitossa.  Valtio on toiminnallaan tehnyt kaikkensa hidastaakseen viruksen leviämistä ja yritykset kamppailevat olemassa olonsa puolesta. Monella yrityksellä kaupallinen toiminta on miltei pysähtynyt.  Tilanne on hieman sama kuin formulakisassa pahan onnettomuuden jälkeen laitetaan turva-auto radalle.  Vauhti hiljenee mateluksi ja kuskit tallien avustuksella seuraavat mitä tapahtuu.

Kaikki kuitenkin tietävät, että jossain vaiheessa se turva-auto poistuu. Odottamisen aika on talleissa kiireistä valmistautumisen aikaa. Pidetään renkaat lämpimänä, niitä säästetään ja tilanteen vaikutusta kisataktiikkaan pohditaan kuumeisesti. Kaikki toiminta ja valmistautuminen on fokusoitunut siihen hetkeen, kun turva-auto poistuu radalta.  Sen hetken tuleminen voi kestää tai se voi tapahtua nopeasti. Kukaan ei tiedä varmasti ja tilannetta seurataan tarkasti. Tiedetään myös, että turva-auton poistumisen hetki on kriittinen. Siinä tilanteessa otetaan kuskeista ja talleista mittaa ja parhaiten valmistautunut voittaa yleensä montakin sijaa. Toisaalta kuski, joka nukkuu voi menettää koko kisan yhdessä hujauksessa.

Aivan samalla tavalla tämä turva-auto, jonka rekisterikilpi on Covid-19, tulee poistumaan jossain vaiheessa liiketoiminnan tieltä ja toiminta lähtee taas täysillä liikkeelle. Olen keskustellut paljonkin asiakkaittemme kanssa tilanteen vaikutuksista heidän toimintaansa ja vielä ei ole tullut vastaan yritystä, johon tilanne ei olisi iskenyt kovaa. Se miten yritykset suhtautuvat tilanteeseen vaihtelee suuresti. Osassa toiminta on pysähtynyt ja fokus on selviämisessä, mutta olen ilokseni huomannut, että on myös yrityksiä, joissa valmistaudutaan siihen hetkeen, kun rajoitteet poistetaan ja päästään taas ajamaan kisaa täysillä. Tarkastellaan strategioita ja laaditaan taktiikoita ja suunnitelmia.  Liian harvoin kuitenkin tiedostetaan, että se kaikkein tärkein uuden startin onnistumisen määrittelevä tekijä on organisaation ihmisten kyvykkyys toimia siinä hetkessä. Heillä pitää olla ymmärrys siitä, mihin asioihin heidän tulee laittaa paukkunsa. Heillä pitää olla riittävät taidot, työkalut ja tuki onnistua siinä hetkessä. Mutta kuitenkin se kaikkein merkityksellisin kyvykkyyden tekijä on työntekijöiden henkinen kyvykkyys toimia tilanteessa ja se rakennetaan nimenomaan juuri nyt, kun turva-auto on vielä radalla. Nyt on yrityksen johdon aika alkaa valaa positiivista uskoa tulevaisuuteen. Johdon tulee pitää huolta siitä, että työntekijät jaksavat ja selviävät henkisesti tästä tiukasta tilanteesta. Heidän on myös omalla toiminnallaan ja retoriikallaan näytettävä, että elämä jatkuu kriisin jälkeen. Kannustankin kaikkien yritysten johtajia laittamaan mahdollisimman paljon fokusta omaan henkilöstönsä jaksamiseen ja turva-auton poistumisen hetkeen, koska se mitä ajattelemme vaikuttaa siihen mitä teemme. Se mitä teemme vaikuttaa toisten ihmisten ajatteluun jne. Katsotaan positiivisesti tulevaisuuteen, koska kyllä se turva-auto poistuu sieltä jonain päivänä.