Suomi on täynnä potentiaalista kyvykkyyttä

Ihminen on kyvykäs, kun hän saa sovittuja asioita aikaiseksi. Meillä kaikilla onkyvykkyyttä toimia erilaisissa tilanteissa. Jokainen meistä rakentaa jatkuvasti, tietoisesti tai tiedostamattaan, omaa kyvykkyyspankkiaan elämänsä aikana. Me opiskelemme ja kohtaamme erilaisia tilanteita, ihmisiä ja toimintaympäristöjäniin töissä kuin vapaallakin. Me onnistumme ja mokaamme, me havainnoimme ja opimme. Jatkuvasti ja koko ajan. Meille kasvaa osaamista ja löydämme asioita, joiden parissa viihdymme ja toisaalta tunnistamme tilanteita, jotka eivät oikein maistu. Näistä opeista rakentuu potentiaalinen kyvykkyytemme – ja sitä on meillä kaikilla.

Miksi potentiaalinen kyvykkyys? 

Niinkauan, kun emme pysty ottamaan käyttöön kasvattamaamme kyvykkyyttä, se on vainpotentiaalista kyvykkyyttä. Meidän tulee löytää tilanteita, joissa pääsemmehyödyntämään meille kertynyttä osaamista ja intohimoa täysimääräisesti. Silloinpotentiaali realisoituu ja hyviä asioita alkaa tapahtua.

Saantyössäni päivittäin useita yhteydenottoja työntekijöiltä, jotka kertovathaluavansa löytää jotain uutta työrintamalla. Ylivoimaisesti suurimmat syytvaihtamishaluun etenkin kaikkein nohevimmilla työntekijöillä liittyvät kyvykkyydenkäyttöön tai kehittämiseen: ”Nykyisessä tehtävässäni en pääse käyttämäänosaamistani täysimääräisesti” ja ”En pääse kehittymään urallani haluamaanisuuntaan tai kehittämään osaamistani.” Lähiesimiehet eivät selvästikään oleriittävän tietoisia tiimiläistensä kyvykkyyksistä, kehittymistoiveista tai intohimonkohteista. Onko tämä seurausta ajan, kiinnostuksen vai johtamisosaamisenpuutteesta?

Kyvykkyyden hukkaa ja hävikkiä

Tapaanpaljon yritysten toimitusjohtajia ja kuulen usein, että heidän tämän päivänsuurimpia tuskiaan ovat haasteet löytää oikeanlaista kyvykkyyttä muuttuviintilanteisiin ja se, että parhaat työntekijät lähtevät toisiin hommiin. Tosinsanoen ”War of talent”.

Nämä työntekijöidenja työnantajien kommentit kertovat minulle valtavasta potentiaalisenkyvykkyyden hukasta ja hävikistä. Suomalaisten yritysten tulisikin selvittää tarkasti ja systemaattisestianalysoiden millaista kyvykkyyttä he tarvitsevat tulevaisuutensa rakentamiseksi,ja sen jälkeen katsoa tiukasti omiin riveihinsä ja selvittää minkälaistahuikeaa potentiaalista kyvykkyyttä sieltä löytyy. Me Bridge Impactissa kutsummetätä tekemistä kyvykkyyden johtamiseksi.

Kunoikeilla kyvykkyyksillä varustetut ihmiset pääsevät heille oikeisiin tehtäviin,seuraa väistämättä win-win-tilanne. Työntekijät pääsevät hyödyntämäänpotentiaalista kyvykkyyttään ja yritys onnistuu omissa tavoitteissaan. Työnmerkityksellisyys ja taloudellinen menestys kohtaavat.

Haastansiis kaikki suomalaiset yritysjohtajat laittamaan heti yrityksensä potentiaalisenkyvykkyyden hyötykäyttöön ja kasvattamaan suomalaista kyvykkyystaloutta!

Edellinen
Edellinen

Pomot diggaa golfista - johtajan mailasetti

Seuraava
Seuraava

Oletko valmis turva-auton poistumiseen radalta?