Laura Ansaharju: Työelämän haasteita ratkaistaan yhä useammin moniammatillisissa tiimeissä
Muutos on jatkuva osa työelämää. Digitalisaatio on osaltaan kiihdyttänyt uudistumisen tarvetta ja muutosten nopeutta. Liiketoiminnan haasteita ratkaistaan yhä useammin moniammatillisissa tiimeissä tai osana laajempaa verkostoa.
Digitalisaation nimissä alkaneen työelämän muutoksen vahvimpina ajureina toimivat teknologinen kehitys sekä globalisaatio. Viimeistään koronapandemian aikana yrityksissä syntyi pakottava tarve uusien toimintamallien löytämiseen sekä rakenteiden ja prosessien kehittämiseen.
Teknologisen kehityksen rinnalla korostuu inhimillisyys ja kokemusmaailman ymmärtäminen.
Finnairin Vice President, Business HR Laura Ansaharju, haluaa puhua muutosjohtamisen sijaan muutoskyvykkyydestä.
”Jatkuvan muutoksen ja epävarmuuden sietäminen vaatii muutoskyvykkään organisaation. Se tarkoittaa hyvää ongelmanratkaisu- ja oppimiskykyä läpi organisaation. Muutoskyvykäs organisaatio sietää epävarmuutta ja näkee siinä myös mahdollisuuksia uusiin toimintamalleihin, uudelleenorganisointiin tai jopa kokonaan uuden liiketoiminnan luomiseen.”
Laura Ansaharju: Jokainen keskustelu vie eteenpäin
Tulevaisuuteen katsovissa yrityksissä liiketoiminnan haasteita ratkotaan nyt moniammatillisissa tiimeissä tai osana isoa verkostoa, joka ulottuu jopa yli organisaatiorajojen. Ulkopuolista näkemystä, freelancereita ja konsultteja hyödynnetään työelämässä entistä joustavammin.
Ikuisena optimistina Laura Ansaharju uskoo jokaisen keskustelun tuovan uusia ajatuksia. Hänellä on laaja ammatillinen verkosto, joka koostuu HR-ammattilaisten lisäksi myös muiden toimintojen asiantuntijoista. Verkostonsa kautta hän tutustui myös kyvykkyystoimisto Bridge Impactiin.
”Aina kun siltä tuntuu, voi kilauttaa kaverille ja pallotella ajatuksia. Bridge Impactin Kari Paanasenkanssa olemme jo vuosia sparrailleet strategisesta HR:stä ja kyvykkyysteemasta. Olemme testailleet viitekehystä ja hakeneet inspiraatiota puolin ja toisin.”
Bridge Impactin oma Capability Design® -viitekehys on tehnyt Ansaharjuun vaikutuksen. Hän on jo ehtinyt testata kyvykkyyden johtamisen metodia ja kokee sen käytännönläheiseksi, johdonmukaiseksi ja tuloslähtöiseksi. Sen kautta on helppo varmistaa, että jokaisella on sama
ymmärrys siitä, mitä strategian toteuttaminen käytännössä vaatii.
”Capability Design® -metodi on systemaattinen ja auttaa eteenpäin oikeiden kysymysten kautta. Se auttaa jäsentelemään ja kirkastaa ajatuksia – erityisesti kriisitilanteissa, mutta myös jokapäiväisessä johtamisessa.”
Kun ymmärrys on kirkas, konkretiaan ryhtyminen on huomattavasti helpompaa.