Haluatko välttää rekrytoinnin sudenkuopat? Esittelemme prosessin 6 avainvaihetta
Kaipaatko apua rekrytointiin? Bridge Impactin toimitusjohtaja Kari Paananen pureutuu blogisarjassaan rekrytointiprosessin eri vaiheisiin ja jakaa kaikki oppinsa, jotta sinä onnistuisit. Sarjan ensimmäisessä osassa Paananen jakaa kuusi rekrytointiprosessin avainvaihetta.
Rekrytointi on yksi yritystoiminnan kriittisimmistä funktioista. Se on aikaa vievää, kallista ja virheet maksavat. Tärkein syy rekrytoinnin kriittisyydelle on kuitenkin se, että sen avulla rakennetaan ja ratkaistaan yrityksen toimeenpanokyky.
Kuten Jim Collins sanoi kirjassaan From Good to Great: ”Yrityksen tärkein menestystekijä ei ole ihmiset, vaan oikeat ihmiset”.
Olemme työskennelleet satojen suomalaisten ja ulkomaalaisten yritysten kanssa rekrytoinnin parissa ja olemme huomanneet, kuinka kirjavia rekrytointikäytänteet ja -osaaminen yrityksissä ovat. Päätimme, että on aika purkaa rekrytointiprosessi atomeiksi ja jakaa oppimme teille, jotka haluatte olla mukana kehittämässä Suomea maailman parhaaksi rekrytointimaaksi.
Tässä blogisarjassa avaamme vaihe vaiheelta rekrytoinnin tekemistä ja pureudumme sen ytimeen. Blogisarjan luettuasi sinulla on hyvä käsitys muun muassa siitä,
mitkä ovat onnistuneen rekrytointiprojektin totuuden hetket
miten moderni kompetenssipohjainen rekrytointi toteutetaan
miten rakennat liiketoimintalähtöisen kandidaattiprofiilin
miten pystyt kaivamaan haastatteluissa esiin tarvittavan informaation päätöksenteollesi
mitä tulee huomioida nykyaikaisessa perehdytyksessä
miten minimoit ennakkoasenteiden vaikutuksen päätöksenteossa
miten maksimoit yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden rekrytoinnissa.
6 rekrytointiprosessin avainvaihetta
Käymme blogisarjassa läpi kaikki kuusi rekrytointiprosessin avainvaihetta:
Ymmärrä, mitä tarvitset.
Houkuttele niitä, joita etsit.
Selvitä, löytyykö kandidaateilta se, mitä tarvitset.
Arvioi, kuka kandidaateista on sopivin.
Huolehdi, että valittu henkilö pääsee vauhtiin.
Varmista, että kaikille jää hyvä kokemus.
Mistä rekrytoinnissa oikeastaan on kyse?
Ensimmäinen askel kohti tuloksellista rekrytointia on oikeasti oivaltaa, mistä rekrytoinnissa on kyse. Miksi rekrytointia tehdään ja mitä sillä tavoitellaan?
Yrityksen toiminnan kolme tukijalkaa ovat strategia, toimeenpanokyky ja ihmiset. Strategia on arvoton, jos sitä ei pystytä laittamaan käytäntöön. Toimeenpanokykyä ei voi saada aikaan ilman oikeilla kyvykkyyksillä varustettuja ihmisiä. Näinpä rekrytoinnin ytimessä on löytää henkilö, jolla on strategian edellyttämää kyvykkyyttä laittaa tarvittavat asiat toimeen.
Liiketoiminnan tavoitteet ohjaavat erittäin vahvasti rekrytointiprojektin suuntaa. Itsestään selvääkö? Kuitenkin aivan liian usein rekrytoinnissa mennään siitä, mistä aita on matalin. Ei oikein jakseta selvittää, mitä täytettävässä tehtävässä todella tarvitaan. Millaiset tilanteet ovat ratkaisevia siinä, menestyykö henkilö siinä vai ei? Millaisia tietoja, taitoja, kompetensseja ja kyvykkyyksiä henkilö tarvitsee, jotta hän pärjää.
”Tunnistan kyllä hyvä tyypin, kun sellaisen näen” ei ole oikea vastaus. Ainoastaan systemaattisella vastuiden ja tehtävien tarkastelulla voidaan ymmärtää, mitä osaamista ja ominaisuuksia henkilöllä tulee olla, jotta hän kykenee laittamaan tehtävässä toimeen tarvittavat asiat. Niinpä blogisarjanseuraavissa osissa paneudutaan syvemmin muun muassa siihen, miten nämä asiat selvitetään. Eli lähdetään matkaan kehittymään askel askeleelta maailman parhaaksi rekrytointimaaksi!