Suomesta on tehtävä kyvykkyystalous

Harva se viikko saamme lukea siitä, kuinkayrityksissä vähennetään väkeä YT-neuvotteluiden vuoksi. Samaan aikaan uutisissapuhutaan myös työvoimapulasta, osaajien puutteesta ja siitä, kuinka esimerkiksiohjelmisto- tai rakennusalalla on vaikea löytää riittävästi väkeä töihin.Ongelma on kansantaloudellinen haaste, mutta se konkreettinen kipupiste myösyrityksissä. Joissakin joudutaan irtisanomaan ihmisiä, koska heidän osaamisensaei enää vastaa yrityksen nykypäivän tai tulevaisuuden haasteisiin. Toisissa eilöydetä tekijöitä, joiden avulla menestystä rakennetaan.

Mistä tämä ongelma johtuu? Miten sevoitaisiin ratkaista?

Ongelma on se, etteivät suomalaisyritykseteivät ole kovin hyviä tunnistamaan, millaista kyvykkyyttä niillä on.Kyvykkyyttä haaskataan.

Kyvykkyys ei ole sama asia kuin osaaminen.Kyvykkyys on enemmän. Kyvykkyys syntyy osaamisesta, motivaatiosta jaintohimosta. Voi olla, että ihmisellä on osaamisvaje, mutta hänellä onmotivaatio ja intohimo. Tällaisessa tilanteessa osaamisvaje on usein varsinhelppo täyttää.

Ihmisellä saattaa olla sekä osaamista,motivaatiota että intohimoa, mutta yrityksessä ei vain tiedetä sitä.Yrityksissä tiedetään varsin huonosti, millaista kyvykkyyttä niidenhenkilöstöllä on. Se johtaa siihen, että ratkaisuna pidetään ainaautomaattisesti rekrytointia. Se puolestaan johtaa talossa jo olevien kyvykkäidenihmisten vajaakäyttöön, ihmisten turhautumiseen ja boreoutiin.

Kyvykäs tekee tulosta

Kyvykkyys on se voimavara, joka johtaayritysten ja organisaatioiden menestykseen. Kun ihminen osaa, on motivoitunutja hänellä on palo, hän tekee tutkitusti parempaa työtä ja tulosta. Se johtaasiihen, että yritykset saavuttavat tavoitteensa ja menestyvät. Se puolestaanjohtaa siihen, että Suomi Oy menestyy paremmin.

Kun kyvykkyyttä ei ole tai sitä haaskataan, yritykset eivät pysty toteuttamaan strategiaansa.

Kun yritykset tunnistavat, millaisiakyvykkyyksiä ne tarvitsevat ja millaista kyvykkyyttä niissä on, syntyy työnliekki ja palo, joka kumpuaa siitä, että ihmiset tekevät itselleen jayritykselle merkityksellisiä asioita.

Kyvykkyyden johtaminen on täysin kriittistäyritysten menestymiselle. Vain kyvykäs yritys pystyy viemään strategiansakäytäntöön.

Yrityksissä tarvitaan kyvykkyysmuotoilua, joka auttaa niitä näkemään, millaista kyvykkyyttä niissä tarvitaan ja auttaa löytämään oikeaa kyvykkyyttä. Kun näin tapahtuu, se näkyy myös viivan alla. Bridge Impact haluaakin, että Suomi olisi kyvykkyystalouden mallimaa.

Edellinen
Edellinen

Oikein valitulla tiimillä johtaja onnistuu