HR:n tärkein tehtävä on johtaa yrityksen kyvykkyyttä

Yritysten menestyminen taiepäonnistuminen on valtaosin ihmisten varassa. Siksi HR:llä on strategisempirooli kuin mitä moni haluaisi myöntää. Sen tehtävä on varmistaa, ettäyrityksessä on oikea kyvykkyys tavoitteiden saavuttamiseksi. 

ModerninHR-johtajan pöydällä on monta teemaa rekrytoinnista ja työntekijäkokemuksestakehityskeskusteluihin ja toimintakulttuurin kehittämiseen. Kaikki ovat tokitärkeitä aiheita, mutta mihin niillä oikeasti pyritään? Mikä on liiketoiminnankannalta HR:n olemassaolon oikeutus? Jos HR:n tekeminen ei ole suoraansidoksissa strategiaan ja tavoitteisiin, onko ihmekään, että se nähdäänhattaraisena tukifunktiona? HR:n pitää pystyä ottamaan rooli strategisenatoimijana.

Kirjassaan Move, Sandy Ogg nostaa henkilöstöjohtajan toimitus- ja talousjohtajan rinnalle yrityksen merkittävimpiin vaikuttajiin. Siinä missä toimitusjohtaja näyttää suunnan ja talousjohtaja varmistaa rahoituksen, henkilöstöjohtajan tehtävä on varmistaa yrityksen kyvykkyys suhteessa tavoitteisiin. 

Mitä kyvykkyydellä oikeastaan tarkoitetaan? 

Työnsämerkitykselliseksi kokeva osaaja päättää itse antaa kokonaispanoksensayritykselle. Kyvykkyyden johtamisella pyritään siihen, että ihmiset pääsevättekemään heille merkityksellisiä tehtäviä. Sellaisia asioita, jotka myösedistävät yrityksen tavoitteita. Siksi on tärkeää löytää oikeillakyvykkyyksillä varustetut henkilöt oikeisiin tehtäviin.

Onko kyvykkyys sama asia kuin osaaminen? Ei ole. Pelkkä osaaminen ei vielä tee kenestäkään kyvykästä. Kyvykäs henkilö ymmärtää tavoitteet ja on sisäistänyt tavan toimia. Kenties tärkein kaikista on kuitenkin halu. Ilman sitä ei mistään tule mitään, toisaalta kova draivi myös kompensoi muita puutteita. Kyvykkyyttä johdetaan tarjoamalla mahdollistava ympäristö ja tuki.

 Bridge Impactin kyvykkyysmallin keskiössä on tulostavoite

Kyvykkyyttä tulee johtaa kokonaisvaltaisesti ja tuloslähtöisesti

Kyvyykkyys ilmenee yrityksessä herkullisenatilanteena: työntekijät ovat tehtävissä, jotka ovat heille merkityksellisiä jatekevät asioita, jotka ovat yritykselle merkityksellisiä. Kaikkea HR-johtajanpöydällä olevaa, oli se sitten hallinnollista työtä, työnantajamielikuvanrakentamista, rekrytointia tai kulttuurin kehittämistä, tulee siis peilatakyvykkyyden rakentamiseen.

Me BridgeImpactilla olemme kehittäneet Capability Design™ -metodin HR:n ja esimiestentyökaluksi kyvykkyyksien johtamiselle. Se on tuloslähtöinen ja johdonmukainentapa luoda edellytykset tavoitteiden saavuttamiselle. Viitekehyksen kautta omanyrityksen kyvykkyyden johtamisen tilan pystyy jäsentämään jo ensimmäisestäpäivästä alkaen.

Lue tästä miten Ropo Capital hyödynsi Capability Design™ -metodia ja löysi HR-työlle punaisen langan.

Edellinen
Edellinen

Kiinkon johtoryhmä selvitti kyvykkyytensä strategian toteuttamiseen

Seuraava
Seuraava

Ropo Capitalin nopea kasvu venytti HR:n saappaita