Yksi asia ratkaisee, pääsenkö asettamiini tavoitteisiin

Kuinka tavoitteet kannattaa asettaa? Mikä niiden toteutumiseen vaikuttaa? Bridge Impactin Tuomo Varila pohtii, kuinka henkilökohtaiset ja yhteiset tavoitteet saavutetaan.

Luin jokin aika sitten mielenkiintoisen postauksen henkilökohtaisten pitkän ja lyhyen aikavälin tavoitteiden asettamisen tärkeydestä ja niiden ohjaavasta vaikutuksesta elämäämme. Komppaan ajatusta ehdottomasti!  Mielestäni tavoitteiden pitää lisäksi olla niin selkeät, että niiden takana pystyy itse varmasti seisomaan.

Olen matkan varrella asettanut itselleni tavoitteita niin yksityis- kuin työelämän suhteen huomatakseni, että liian usein olen joutunut tasapainoilemaan niiden välillä. Olen oppinut, että omalla kohdallani on turhaa yrittää erotella niitä. On tavoiteltava tilannetta, jossa sekä työ että elämä maistuvat, koska tasapainossa ollessaan ne tukevat toisiaan.

Tavoitteet vaativat yhteistyötä

Olen myös huomannut, että kaikkein henkilökohtaisimpiinkaan tavoitteisiin harvemmin pääsee ihan yksin. Oma kyvykkyyteni ei useinkaan riitä pääsemään haluttuun suuntaan haluamallani tavalla. Tarvitsen onnistumiseen toisten tukea ja apua. Siksi on tärkeää, että myös lähipiirissä olevat, tavoitteisiini pääsemiseen vaikuttavat ihmiset ymmärtävät tavoitteeni ja pystyvät myös seisomaan tukevasti niiden takana. Tosin sanoen he ovat motivoituneita auttamaan.

Ja sama juttuhan se on myös työelämässä. Meille annetaan tavoitteita ja niiden saavuttamiseksi tarvitaan oikeanlaista kyvykkyyttä. Harvoin tavoitteisiin päästään yksin, vaan tarvittava paketti rakentuu jokainen osallistujan omasta kyvykkyydestä. Tavoitteen saavuttamiseen vaikuttavien ihmisten tulee porukalla ymmärtää mitä tavoitellaan. Kaikkien täytyy kokea yhteinen maali itselle merkitykselliseksi ja olla motivoituneita laittamaan itsensä likoon onnistumisen eteen. 

Kyvykkyyden rakentaminen on työtä kohti tavoitteita

Itselleni matkan varrella asettamani tavoitteeni ovat täyttyneet melko hyvin, mutta matka jatkuu. Uudet haasteet pitävät minut liikkeellä ja virkeänä. Tuoreet haasteet ja tavoitteet vaikuttavat vahvasti henkiseen ja fyysiseen terveyteeni sekä motivaatiooni.

Nykyinen työni on mielenkiintoinen ja liittyy vahvasti kyvykkyyden rakentamiseen ja jokapäiväiseen kehittämiseen. Aiemmin tekemäni ”vanhanaikaisen headhuntingin” sijaan on todella mielekästä olla luomassa uudenlaista, systemaattista, kulloiseenkin tilanteeseen sopivaa kyvykkyyden johtamisen toimintamallia. Pääsen päivittäin auttamaan asiakkaitamme täyttämään heidän tuloskorttinsa. Saan voimaa, kun huomaan, miten vanhat ja uudetkin asiakkaani ovat samoilla linjoilla näiden asioiden kanssa ja meillä riittää paljon yhteistä tekemistä. Kun molemminpuolinen motivaatio on korkealla tasolla, asiat menevät haluttuun suuntaan. Kyvykkyyden rakentaminen on pitkäjänteistä työtä askel askeleelta kohti omia ja yhteisiä tavoitteita.

Lue lisää Capability Design™ -metodista.

Lue lisää kyvyykkydestä:

5 tekijää, joista kyvykkyys koostuu

HR:n tärkein tehtävä on johtaa yrityksen kyvykkyyttä

Hyvä itsetuntemus auttaa navigoimaan oikeaan suuntaan työuralla

Edellinen
Edellinen

Suomen Ekonomit pilotoi kyvykkyysmallia sisäisessä rekrytoinnissa

Seuraava
Seuraava

Kiinkon johtoryhmä selvitti kyvykkyytensä strategian toteuttamiseen