Onnistuneen transformaation keskiössä on talent management

Arvioiden mukaan maailman yrityksistä yli kolmasosassa on millä tahansa ajan hetkellä menossa jonkinlainen liiketoiminnan transformaatio. Yrityksen transformaatiokyvykkyys onkin tällä hetkellä yksi tärkeimmistä menestystekijöistä.

Bain & Company teki vuonna 2023 tutkimuksen siitä, kuinka hyvin yritykset onnistuvat transformaatiossa. Tutkimukseen osallistui johtajia 400 eri yrityksestä ja tulokset kertovat, että vain noin 12 % liiketoiminnan transformaatioista onnistuu aikaansaamaan pysyviä muutoksia ja tuloksia. Toisin sanoen 88 % muutoshankkeista epäonnistuu tavalla tai toisella!

Kun kyselyn datasta selvitettiin tekijöitä, jotka edesauttavat onnistumista tai joiden puute johtaa todennäköisimmin epäonnistumiseen, löydettiin kolme tärkeää osa-aluetta. Mielenkiintoista oli, että kaikki nämä teemat olivat vahvasti sidoksissa ihmisiin ja talent managementiin.

Onnistumisen tekijät

Tekijä 1: Kriittisten roolien tunnistaminen

Tekijä 2: Riittävän laajan talent poolin käyttäminen roolien täyttämiseksi

Tekijä 3: Riittävä tulevaisuuden kyvykkyyden varmistaminen

Tutkimus vahvistaa hyvin havainnot, joita myös me olemme tehneet viimeisen viiden vuoden aikana auttaessamme kymmeniä asiakkaitamme heidän transformaatiohankkeissaan ja strategioidensa implementoinneissa. Edellä mainittujen kolmen tekijän lisäksi nostaisimme esiin vielä neljännen tekijän:

Tekijä 4: Toimeenpanon johtaminen mahdollistavan johtamisen kautta

Vaikka tutkimuksessa tunnistettiin hienosti onnistumisen tekijät, raportissa ei oteta kantaa juurikaan siihen, miten sitten transformaatio toteutetaan niin, että tunnistetut tekijät huomioidaan. Kysymys kuuluukin, miten tämä temppu sitten tehdään?

Transformaatio on johtamista

Kaikissa transformaatioissa, on sitten kyseessä laajempi kokonaisuus tai pienemmän muutoksen aikaansaaminen, on kyse kolmen johtamisen osa-alueen saumattomasta ja kokonaisvaltaisesta toteuttamisesta.

  1. On oltava suunnitelma, johon on kiteytetty asiat, jotka tulee saada aikaan, jotta yritys kykenee kilpailemaan, kasvamaan ja kukoistamaan.

  2. On oltavat kyvykkäät ihmiset, joilla on oikeat taidot ja kompetenssit suunniteltujen asioiden toteuttamiseen.

  3. On oltava systemaattinen toimeenpanon johtaminen suunniteltujen asioiden aikaan saamiseksi.

Näiden osa-alueiden väliin voi kirjoittaa kertomerkit, koska jos osa-alue puuttuu kokonaan, haluttu transformaatio ei tule toteutumaan. Sama johtamisen pyhä kolminaisuus ohjaa sekä ylimmän johdon että tiiminvetäjän työtä.

Systemaattinen roolien tunnistaminen ja henkilövalinta

Jotta edellä mainittua kokonaisuutta voidaan johtaa onnistuneesti, tulee johtamisen olla kokonaisvaltaista ja systemaattista. Kuten Bain & Companyn tutkimustuloksetkin osoittavat, on tärkeää tunnistaa transformaatiotavoitteen kannalta kriittiset roolit. Näihin rooleihin on pureuduttava syvällisesti ja tunnistettava, millaisia kompetensseja, osaamista ja kokemusta kriittisten roolien haltijoilla tulee olla, jotta heillä on mahdollisuus menestyä tehtävissään. Henkilövalintojen tulee perustua systemaattisiin ja standardoituihin kompetenssi- ja osaamispohjaisiin haastatteluihin, joilla varmistetaan kriittisten kompetenssien ja osaamisen olemassaolo tai havaitaan niiden puutteet.

Kun ymmärretään, missä kompetensseissa henkilöllä on vahvuuksia tai vajeita, pystytään arvioimaan myös henkilön valintaan liittyvä riskitaso. Pahin virhe, jonka henkilövalinnoissa voidaan tehdä, on valita henkilöitä kriittisiin rooleihin olettamalla asioita pelkästään vanhojen näyttöjen perusteella. Kun rooleihin valitaan ”usual suspects” ilman tarkempaa analyysiä, riskitaso kasvaa merkittävästi.

Meillä Bridge Impactissa on käytössä Capability Design® -viitekehys, jonka avulla tunnistamme tehokkaasti kriittiset roolit ja niissä tarvittavat kompetenssit ja taidot. Olemme toteuttaneet aiheesta työpajoja useille toimialoille, hyvin monenlaisiin toiminnan kokonaisuuksiin ja eri kokoisiin yrityksiin.

värikäs ympyräkaavio infograafi

Toimeenpanon jatkuva varmistaminen mahdollistavan johtamisen kautta

Oikeilla kompetensseilla ja taidoilla varustetun henkilön valinta ei välttämättä riitä suunniteltujen toimenpiteiden toteuttamiseksi. Tarvitaan jatkuvaa, pitkäjänteistä ja mahdollistavaa johtamista. Organisaation tulee tarjota esihenkilön kautta tarvittavat työkalut, prosessit, resurssit ja tuki henkilön onnistumisen varmistamiseksi.  Jos kriittiseen rooliin valitulla henkilöllä on tunnistettu vajeita, korostuu esihenkilön tuki entisestään.

Yritys ei myöskään toimi tyhjiössä ja toimintaympäristön muutokset ovat väistämättömiä. Esihenkilön tuleekin yhdessä kriittisen roolin omaavan henkilön kanssa tarkastella systemaattisesti tarvittavia muutoksia tavoitteisiin ja sitä kautta taitoihin, kompetensseihin ja tapaan toimia. Näin varmistetaan tarvittava kyvykkyys avainrooleissa myös jatkossa.

Bridge Impact on asiakkaidensa luotettava neuvonantaja

Olemme auttaneet asiakkaitamme jo viiden vuoden ajan erilaisten transformaatio- ja muutoshankkeiden Talent Management- asioissa jo viiden vuoden ajan. Systemaattisen yhteistyön keinoin varmistamme, että asiakkaidemme strategioiden toteuttamisen edellyttämät kriittiset roolit on tunnistettu, niihin on valittu oikealla kyvykkyydellä varustetut henkilöt nyt ja henkilöillä on kyky toimeenpanna tarvittavat asiat nyt ja tulevaisuudessa. 

Jos haluat kuulla tarkemmin palveluistamme ja miten Bridge Impact pystyy auttamaan juuri sinua Talent managementiin liittyvissä haasteissa, ole yhteydessä!

Edellinen
Edellinen

Evacin myynnin transformaatiohanke luo edellytykset uuden kasvustrategian onnistumiselle

Seuraava
Seuraava

Rekrytointi on enemmän kuin työpaikkailmoitus: Suorahaun merkitys hyvinvointialueilla