Suman Rath parantaa tiimidynamiikkaa psykometriikan avulla - yksi havainto auttoi kehittämään prosesseja
PlayStationin Pohjoismaiden johtaja, Bridge Impactin neuvonantaja Suman Rath hyödyntää tiimidynamiikan parantamisessa psykometriikkaa. Psykometriikka soveltaa matematiikkaa ja tilastotiedettä psykologisten ominaisuuksien, kuten tietojen, kykyjen, asenteiden ja persoonallisuuden piirteiden, mittaamiseen. Rathille tutuimpia ovat amerikkalaispsykologi Robert Hoganin kehittämät arviointimenetelmät.
Hoganin arviointien tuloksista selviää, miten ihminen toimii paitsi parhaimmillaan mutta myös paineen alla eli miten hän käsittelee eteen tulevat haasteet ja konfliktit. Rathin jokaisesta tiimiläisestä on luotu rekrytointivaiheessa yksilöprofiili. Tämän jälkeen tiimistä voidaan luoda kollektiivinen profiili, joka auttaa löytämään tiimin yhteiset vahvuudet ja heikkoudet.
“Huomasimme johtoryhmässä, että meillä on tiimissä vahva ‘get shit done’ -kulttuuri. Laitamme asioita tapahtumaan. Toisaalta olemme impulsiivisia ja huonoja suunnittelemaan. Havainnon pohjalta toimme johtoryhmään tyyppejä, jotka tasapainottavat tätä tendenssiä – suunnitelmallisempia, prosessiorientoituneita profiileja. Nykyään käytämme suunnitteluun ja prosesseihin enemmän aikaa. ‘Plan the work, work the plan’ -mentaliteetti on saanut tilaa toimintakulttuurissamme ”, Rath kertoo.
Lue myös: Suman Rath hyödyntää psykometriikkaa rekrytoinnissa: Näin minimoin virhearvioinnin riskin
Mitä menetelmien hyödyntäminen vaatii ja antaa?
Tärkeää menetelmien hyödyntämisessä Rathin mukaan on se, että tuloksia on tulkitsemassa ja fasilitoimassa hyvä asiantuntija. Treenin pitää olla säännöllistä ja tavoitteellista. Se tarkoittaa esimerkiksi tiimisessioita yhdessä psykologin tai valmentajan kanssa. Sessioissa Rath on eri tiimeineen vuosien varrella muun muassa etsinyt yhteistä tarkoitusta, selkeämpiä tavoitteita ja käsitellyt konflikteja ihmisten välillä.
Rathin mukaan johtajalta vaaditaan vahvaa sitoutumista ja inhimillisyyttä. Yksilöiltä kykyä reflektoida. Tiimiltä taas sitoutumisen lisäksi avoimuutta.
Prosessi muokkaa työkulttuuria inhimillisemmäksi.
“Kun ymmärrämme toisiamme paremmin ja miten kukin meistä reagoi painetilanteissa, osaamme toimia empaattisemmin. Keskinäisen luottamuksen ansiosta voimme tehdä tiimissä vaikeita asioita, kohdata ongelmia ja käydä mahdolliset konfliktit läpi turvallisesti”, Rath sanoo ja jatkaa:
“Ihmiset kokevat, ettei heidän kehittymistä tehtävässä mitata enää vain työsuoritteen kautta, vaan syvemmällä tasolla.”
Tiimidynamiikan parantaminen näitä menetelmiä hyödyntämällä on Rathin kokemuksen mukaan edullisempaa kuin työntekijöiden menettäminen ja uusien palkkaaminen.
”Tiimidynamiikan parantaminen coachin tai psykologin kanssa on hyvä investointi johtoryhmän iskukykyyn. Se myös lisää kykyä ymmärtää keskinäisiä riippuvuussuhteita. Lisäksi on todennäköisempää, että arvokkaat yksilöt pystytään pitämään tiimissä. Satsaahan moni ihminen vaikka personal traineriin, joka taas auttaa oman hyvinvoinnin ja jaksamisen kanssa.”
Suman Rath on mukana Bridge Impactin advisory boardissa. Hänellä on vankkaa kokemusta nopeasti kehittyvältä pelialalta. Hän tarjoaa Bridge Impactille ymmärrystä digitalisaatiosta ja kansainvälisestä bisneksestä.